Svenska samfundet för musikforskning
Svenska samfundet för musikforskning är en intresseorganisation för musikforskningen i Sverige. Dess syfte är att vara ett samlande forum för musikforskare i Sverige och att sprida kännedom om sådan musikforskning nationellt och internationellt.
Svensk tidskrift för Musikforskning
Sedan 1919 har Svenska samfundet för musikforskning haft som främsta uppgift att ge ut Svensk tidskrift för musikforskning. Denna är ett organ för vetenskapliga artiklar inom musikforskning och har under lång tid tillämpat peer reviewförfarande. Förkortningen STM och ett namn i engelsk översättning infördes 1962. 1998 kompletterades STM med en rent elektronisk tidskrift, STM-online, som hade samma standard för vetenskaplig bedömning som modertidskriften. I mitten på 00-talet initierades en process för digitalisering av STM och idag är innehållet i årgångarna 1967-2013 fritt tillgängliga via webben.
STM-SJM
STM-SJM är den nu aktuella formen för samfundets samfundets tidskriftsarbete. STM-SJM har bildats genom sammanslagning av de två vetenskapliga tidskrifterna STM och STM-online 2014. Under namnet Svensk tidskrift för musikforskning fortsätter volymnumreringen från 1919. Det nya engelska namnet Swedish Journal of Music Research ersätter Swedish Journal of Musicology. Tidskriften publicerar vetenskapliga artiklar antagna genom peer review, och recensioner av vetenskaplig litteratur. I och med STM-SJM blir en digital utgivning genomgående primär och sker löpande, inte som tidigare med samlade volymer. Pappersformatet behålls för prenumeranter i form av uppsamling i tryckta volymer. I samtliga former är Svensk tidskrift för Musikforskning indexerad via Libris, RILM och EBSCO.
Huvudredaktörer är Jacob Derkert (tel. 08-16 1957, e-post). Biträdande redaktörer är Tobias Lund och Erik Wallrup. Redaktör för STM:s recensionsavdelning är Mattias Lundberg (e-post).
Konferenser
På samfundets program står även konferensverksamhet. Samfundet arrangerar bl a en samlande konferens för svenska musikforskare, vilken ger tillfälle till överblick över och möte mellan våra discipliner. Vart fjärde år hålls ett nordiskt musikforskarmöte i regi av samfundet och dess nordiska motsvarigheter.